Dieta z poradnika
W Klubie Księgarza w Warszawie odbyła się promocja książki Aleksandry Cichockiej pt. „Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2”. Spotkanie poprowadzili m.in. autorka książki mgr Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Piotr Doroba – dyrektor naczelny wydawnictwa oraz prof. dr hab. med. Jerzy Woy-Wojciechowski. W trakcie prezentacji Krystyna Czubówna czytała najciekawsze fragmenty poradnika, który stanowi kompendium wiedzy dla każdego diabetyka. Poradnik zawiera 165 zdrowych i smacznych przepisów z uwzględnieniem najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Dietetycznego oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia. W książce znajdziemy także ciekawe porady, zalecenia jak komponować posiłki i dodatki do potraw, które szczególnie wzbogacają codzienną dietę każdego z nas.
Promocja miała na celu uświadomić wszystkim fakt, że zdrowy styl życia jest najważniejszym elementem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i ma bardzo znaczący wpływ na uniknięcie wielu chorób zależnych od diety. Z obserwacji Aleksandry Cichockiej wynika, że główną rolę w zdrowiu każdego człowieka stanowi styl życia – aż 52%, następnie środowisko – 22%, genetyka – 16%, a na końcu ochrona środowiska –10%.
Promocji towarzyszył kulinarny pokaz potraw przygotowanych według przepisów z poradnika, przez szefa kuchni restauracji Moonsfera, a także prezentacje produktów i filozofii związanej z odżywianiem firmy Light Box, pieczywa dietetycznego piekarni Gempe oraz produktów firmy Oriflame z serii Wellness.
Tekst i foto : Maria Bugajska
Książka do kupienia w księgarniach internetowych, m.in. tu: http://www.medicon.pl