Drogocenne witaminy i nie tylko!
Przynajmniej 600 gram świeżych owoców powinni jeść codziennie chorzy na cukrzycę, ale w kilku porcjach. Różni dietetycy mają różne zdania co do ilości zjadanych owoców. Wiadomo, że powodują skoki poziomu cukru we krwi. Zależy też, jakie owoce zjadamy. Nie warto przesadzać z ich ilością. Lepiej zastąpić je warzywami, które w postaci surowej szczególnie polecane są diabetykom.
Owoce, w przeciwieństwie do warzyw zawierają sporo cukrów prostych, dlatego też spożyte jednorazowo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Zdaniem dietetyków, taka mniej więcej ilość „zieleniny“ dostarcza konieczną w ciągu dobry dawkę witamin, soli mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów, które chronią nasze geny. Dzięki takiej diecie, jeśli dodamy systematyczny wysiłek fizyczny, możemy uniknąć wielu chorób serca i nowotworów. To prosty sposób nie pozostawiający cienia wątpliwości co do korzystnych efektów dla zdrowia.
Pokarmowe skarby
Owoce krajowe i egzotyczne kuszą nas aromatem, smakiem i paletą barw. Ich jedzenie sprawia prawdziwą przyjemność dla naszego podniebienia. Zawierają też prawdziwe skarby pokarmowe. Pierwszym z nich jest witamina C. W świecie diabetologów istniały przypuszczenia, że w cukrzycy występuje niedobór tej witaminy. Postanowili to sprawdzić, określając poziom witaminy C we krwi i wydalanej z moczem. Jej niedobory uzupełniali u chorych na cukrzycę dużymi dawkami. Ku ich zaskoczeniu nie udało się nigdy wyrównać jej do takiego poziomu, jaki mają ludzie zdrowi. Ale zaobserwowali jednak rzecz pozytywną: pacjenci, którzy otrzymywali duże dawki witaminy C mieli lepsze poziomy cukru i hemoglobiny glikowanej, ponadto we krwi niższe poziomy lipidów, czyli cholesterolu. Wynika stąd wniosek, że spożywanie jak najwięcej owoców i warzyw bogatych w witaminę C wskazane jest szczególnie w cukrzycy, chociaż niezbędne także u ludzi zdrowych.
Drugim skarbem pokarmowym jest błonnik. To on reguluje pracę jelit, przeciwdziała procesom miażdżycowym i „wymiata“ z organizmu toksyczne substancje przemiany materii. Jest
jego dużo w owocach i warzywach. Dzięki temu zwalnia się tempo przyswajania węglowodanów. Zawartość błonnika jest zróżnicowana w owocach i warzywach.
Wskazówki dietetyczne
Najwięcej drogocennej witaminy C zawierają czarne i czerwone porzeczki, maliny, poziomki, pomarańcze, kiwi, owoce dzikiej róży, papryka, szczypiorek, pietruszka, kapusta. Witamina C (dzienne zapotrzebowanie 70 mg) chroni nas przed wieloma chorobami, zwiększa też odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe do czego skłonni są chorzy na cukrzycę. Najlepiej jeść różne owoce i warzywa wliczając je do dziennej puli wymienników węglowodanowych (tabela). Można też owoce łączyć z warzywami w różnych sałatkach. Jeśli z owoców wyciśniemy sok, a następnie rozcieńczymy go niegazowaną wodą mineralną to uzyskamy smaczny napój łagodzący letnie upały. Najlepiej spożywać go ze słonym paluszkiem lub krakersem, aby opóźnić wchłanianie cukru do krwi.