BEZ WODY NIE DA RADY
Odpowiednia ilość wody jest podstawowym elementem zbilansowanej diety. Woda jest konieczna do tego, aby organizm mógł właściwie funkcjonować, to jego główny składnik, rozpuszczalnik i nośnik substancji odżywczych, który reguluje temperaturę ciała, ciśnienie tętnicze, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i wzmaga naturalne procesy odpornościowe. Woda spełnia szereg istotnych funkcji: jest materiałem budulcowym wszystkich tkanek i narządów, takich jak serce, płuca, nerki, wątroba, krew, mięśnie, a nawet mózg. Choć sama nie ma wartości odżywczych, jest niezbędna dla organizmu, gdyż wszystkie składniki odżywcze pobierane z pokarmów są wchłaniane i transportowane z jej udziałem. Woda oczyszcza – bez niej nasz organizm nie mógłby usuwać produktów przemiany materii i toksyn. Reguluje też ciśnienie tętnicze, a także wzmaga naturalne procesy odpornościowe. To również uniwersalny rozpuszczalnik – ułatwia formowanie kęsów pożywienia i przesuwanie ich w przewodzie pokarmowym. Dzięki wodzie nasza skóra jest gładka i zdrowa.
ILE NALEŻY PIĆ?
Indywidualne zapotrzebowanie na wodę może rożnie się dość znacznie w zależności od: wieku, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia i wilgotności powietrza. Minimalna ilość wody, jaka zabezpiecza te potrzeby i zapobiega występowaniu zmian patologicznych, szacowana jest na 800-1000 ml na dobę Maksymalna jej ilość nie powinna przekraczać możliwości wydalniczych nerek Przyjmuje się, że osoba dorosła na każdy 1 kg masy ciała potrzebuje około 30 ml wody na dobę. Właściwe pokrycie zapotrzebowania na wodę jest ważnym problemem szczególnie w żywieniu ludzi starszych i w sytuacjach zwiększonych strat wody. U ludzi starszych odczuwanie pragnienia może być upośledzone, jednak nakłaniając ich do spożywania większej ilości płynów należy zwrócić uwagę na wydolność nerek, która w starszym wieku jest obniżona. Przy dużej aktywności fizycznej, związanej z wykonywaniem pracy zawodowej oraz uprawianiem sportu, a także przy zwiększonej temperaturze otoczenia lub przebywaniu na dużych wysokościach straty wody są większe niż normalnie, dlatego muszą być one uzupełniane przez odpowiednio zwiększoną podaż płynów. Do stanów chorobowych, w których należy zwrócić uwagę na odpowiednią podaż płynów, zalicza się m.in gorączkę, biegunkę, wymioty, zaburzenia pracy nerek oraz cukrzycę.
KIEDY PIĆ?
Zaleca się picie około 1-1,5 litra każdego dnia wody mineralnej. Przed południem powinniśmy wypić 1 litr soku warzywno – owocowego, żeby organizm otrzymał odpowiednią dawkę witamin i błonnika. Po południu i wieczorem pijemy już tylko wodę mineralną, która ma działanie oczyszczające i uzupełnia stracone w ciągu dnia płyny. Wodę należy jednak pić w równych porcjach, rozłożonych na cały dzień. Najlepiej pół godziny po jedzeniu. Picie podczas posiłku źle wpływa na trawienie, bo woda rozrzedza soki trawienne, zmniejsza precyzję ich działania oraz wydłuża czas trawienia, a także obciąża i tak już przepełniony żołądek.
JAKĄ WODĘ PIĆ?
Ilość wypijanej wody zależy od klimatu, rodzaju pracy, aktywności ruchowej, spożywanych posiłków, wieku, stanu zdrowia. Kobiety powinny pić więcej płynów niż mężczyźni, szczególnie jeśli stosują dietę odchudzającą. Dotyczy to także osób cierpiących na zaparcia, spożywających zwiększone ilości błonnika, a także kobiet karmiących. Dietetycy zalecają, aby dziennie wypijać co najmniej 2 litry płynów, w tym 1-1,5 litra wody mineralnej. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt wysoka zawartość niektórych minerałów może być przyczyną ich kumulacji w wątrobie lub nerkach, a to z kolei sprzyja rozwojowi niektórych chorób. Na przykład zbyt wysoki poziom sodu bywa powodem nadciśnienia tętniczego i uszkodzenia nerek. Skład wód mineralnych bywa różny. Większość dostępnych w sklepach zawiera 200-500 mg mikroelementów na litr wody. Można też kupić wody wysokomineralizowane, zawierające nawet do 4000 mg mikroelementów na litr. Te jednak nie zawsze i nie dla każdego są odpowiednie. Jeśli więc chcemy pić wody wysokozmineralizowane, lepiej poradzić się lekarza. Kto chce np. wzmocnić kości i ustrzec się próchnicy, powinien pić wodę z fluorem i większymi ilościami wapnia. Wapń działa też korzystnie na procesy krzepnięcia krwi i pracę mięśnia sercowego. Wody z większą ilością magnezu polecane są osobom z zaburzeniami układu nerwowego, mającym trudności z zasypianiem. (sed)